sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Mustikkapiirakkaa vehnänvälttelijöille

Tervehdys.

Melko pitkän erätauon jälkeen kokkikokelaamme Ahonen on palannut vuoristosta meditoimasta ja lopettanut siinä sivussa arvokkaiden arovuori-tryffelien keräämisen. Nyt pakastin on täynnä arvokkaita ja maukkaita arovuorisieniä, joten kokkikokelaallamme on jälleen rutkasti aikaa esitellä mestarinsa Paulin reseptejä teille, arvon lukijat.

Tällä kertaa poimimme Apetta kansalle-kokkikirjan lehdiltä valkoista vehnää vihaavien ja sitä viimeiseen tiimaan välttelevien kulinaristien suosikkijälkiruoan - gluteenittoman mustikkapiirakan. Ja tässä vaiheessa kaikki huonoista piirakkavitseistä nauttivat paukapäät voisivat poistua rakennuksesta. Tai korjaan, tältä blogisivustolta.

Näillä ainesosilla onnistui kokkikokelaamme loihtimaan piirakkaa 8-10 tyytyväiselle juhlavieraalle. Piirakan valmistamiseen tarvitsette seuraavia ainesosia:


POHJUSTUS:

100-150 grammaa laktoositonta voita. Jos teet piirakkaa seurueelle, jossa maitotuotteet eivät saa vatsaa ruplattamaan voit käyttää myös aitoa, laktoosista ja sataprosenttista voita.

1 dl tavallista sokeria. Maailmanpelastajat voivat käyttää esimerkiksi ruskeaa sokeria tai intiaanisokeria.

1 muna. Mieluiten vapaan kanan muna, sillä sellaisista kanaloista tulevat kanat ovat yhtä onnellisia kuin aamuvarhaisella aamukahvia käsiinsä saanut chef Pauli.

2½ dl gluteenitonta jauhoseosta. Merkillä ei ole väliä, kunhan se maistuu mahdollisimman anti-vehnäiseltä.

1 tl tavallista leivinjauhetta.

TÄYDENNYS:

4 dl vapaavalintaisia marjoja, joko pakastettuja tai tuoreita. Chef Pauli suosittelee marjoista erityisesti mustikkaa, sillä se sisältää esimerkiksi flavonoideja ja antioksidantteja jotka edistävät suolen toimintaa ja värjäävät kielen siniseksi.

1 prk perinteistä virmakeeliä eli kermaviiliä. Mikäli kermaviili ei suuhusi sovi, voit käyttää sen sijaan esimerkiksi smetanaa tai ranskankermaa. Pääasia on, että tuote sisältää kermaa muodossa missä hyvänsä. Mahdollisimman kiinteänä ja terveellisenä.

1 muna. Samanlainen kuin edellisessä kohdassa.

½ dl sokeria. Käyttäkää järkeä sokerin lisäämisessä, sillä hammassyöpä ja karies ovat makeiden ruokien kokkaajan pahimpia vihollisia.

Näin valmistat mustikkapiirakan vehnänvälttelijöille:



1. Aloita leipominen noin 3-4 tuntia ennen varsinaista leipomista ottamalla voi sulamaan huoneenlämpöön. Odotellessasi että voi sulaa voit ottaa esimerkiksi todella pitkät päiväunet tai katsoa useita jaksoja Bel Airin Prinssiä.







... Mieluummin ei, kiitos kuitenkin Carlton.

Nyt voi on luultavasti tarpeeksi sulaa! Mikäli voi ei vielä ole fuusioitunut sulavampaan muotoon, suosittelen lykkäämään köntän mikroon noin viideksitoista sekunniksi mahdollisimman pienin virroin.


2. Lisää nyt pehmenneen voin sekaan tarkoin mitattu määrä sokeria. Seuraava tehtäväsi on vatkata nämä kaksi raaka-ainetta sekaisin niin, että seoksesta tulee ilmava ja marilynmonroemaisen kuohkea. Tähän työvaiheeseen suosittelen eritoten sähkövatkainta.


3. Kun olet vatkannut seoksen yllämainittujen ohjeiden mukaisesti, lisää sekaan yksi mahdollisimman vapaan kanan muna. Tämän jälkee sekoita toisessa kulhossa gluteeniton vehnäjauho leivinjauheen kanssa. Kun kumpikin seos näyttää samalta kuin ylläolevassa mallikuvassa, lisää jauheseos suurempaan sokeri-muna-voiseoskulhoon pienissä erissä.



4. Kun olet yhdistänyt seokset, on aika rullata valmis taikina piirakkavuokaan.Kytke tässä vaiheessa myös uuni päälle! (Virtaa tulee olla 200 Celsius-astetta). Chef Pauli suosittelee käyttämään jonkin verran voita tai margariinia piirakkavuokaan, minkä jälkeen valmis taikina painellaan hellin ja käsidesinfioiduin sormin vuokaan. Varmista, että taikina peittää sekä pohjan että piirakkavuoan reunat!

5. Kun taikina on aseteltu vuokaan, sekoita kermaviili, muna ja sokeri tasapaksuksi mutta maukkaaksi seokseksi. Levitä tämän jälkeen harkitusti jäiset pakastemarjat piirakkataikinan päälle ja kaada piirakan täyteseos mustikoiden päälle.


6. Levitettyäsi piirakan täytteen tasaisesti ympäriinsä vuokaa, on aika sysätä piirakka toivon mukaan riittävästi kuumenneen uunin alatasolle. Anna piirakan kypsyä uunissa noin 30 minuuttia. Muista myös säännöllisesti tarkkailla, että piirakka kypsyy oikeaoppisesti! Samalla voit kuunnellla loopilla esimerkiksi seuraavaa kappaletta:


Valitettavasti kokkikokelas Ahosella ei ole valmiista tuotoksesta kuvia, sillä valmis piirakka tuhottiin lähes saman tien kun hän sai tuotoksensa uunista. Tässä kuitenkin Internetin ihmemaailmasta kaapattu luomus, joka mitä todennäköisimmin on saanut inspiraationsa Chef Paulin johdatuksesta.


Gluteenittoman mustikkapiirakan kanssa ruokajuomiksi kelpaavat erityisesti kylmä vesi, viski tai kaurajuoma.

Tapaamisiin jälleen ensi kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti