keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Soy un bolognese-kastike

Tervehdys.

Tänään toteutamme blogin ensimmäisen lukijatoiveen (kiitokset toveri Viinikalle) ja valmistamme ruokaa, joka soveltuu kulinaristien lisäksi esimerkiksi niille, joille raudan pumppaaminen ja proteiinivalmisteiden säännöllinen nauttiminen on enemmän kuin elämäntapa tai arjenpala. Tällä metaforalla tarkoitamme niitä, jotka harrastavat säännöllisesti esimerkiksi habaneroilua, punttien kiskomista ylöspäin (enkä nyt tarkoita housunpuntteja), hikikarpaloiden poimimista ja massan vahvistamista (millä en tarkoita paperin, vaan kehon massaa.) Aiomme toisin sanoen valmistaa soijarouhebolognesea, joka soveltuu erittäin hyvin myös vegetaristiseen tai vegaaniin ruokavalioon.

Tähän bolognistiseen riemuilotteluun tarvitset seuraavia raaka-aineita:



1 prk tomaattimurskaa. Alokas Ahosen kaapista sattui löytymään melko kelvollista X-tra-tomaattimurskaa, jota myös Chef Pauli suosittelee käytettäväksi; kaiken ei aina tarvitse maksaa maltaita (tai Maltaa) ollakseen maukasta.

1 sipuli tai valmista sipulirouhetta. Tuore sipuli kuitenkin on parempaa koska se on kirjoitettu universumin seiniin.

1 paprika. Värillä ei väliä, valitse oma suosikkisi kaupan vihanneshyllystä.

Herkkusieniä sen verran, kuin kaapista sattuu löytymään. Alokas Ahosen kaapista löytyivät vielä edellisistä kokkailuista ylijääneet 5 kpl hieman tummentuneita Champiooneja.

Soijarouhetta 1,5 desilitraa. Kuvaan unohtui lisätä myös soijakastike, joka on ehdottoman tärkeä mauste tämän rouheen maustamisessa!

2-3 valkosipulin kynttä vahvistamaan kehoa ja henkistä minuutta.

Mausteita oman maun mukaan. Erityisesti soijarouheen vuoksi tähän reseptiin on lisättävä runsaalla kädellä (ei kuitenkaan täyttä kourallista) mausteita. Chef Pauli suosittelee esimerkiksi paprikamaustetta, sitruunapippuria sekä ripausta sitruunamehua. (Joko tuoretta tai keinotekoista).

Lisäkkeeksi täysjyvähyvää spagettia noin 100-200 grammaa riippuen ruokailijoiden määrästä. Mikäli välttelette kaikenlaisia kaura-, vehnä- yms. valmisteita, suosittelen käyttämään korvikkeena esimerkiksi linssejä tai papuja tai muita ituhippien suosimia valmisteita.

Näin valmistat Soy un bolognese- kastikkeen täysjyvähyväspagetilla:


1. Aloita työnteko pistämällä spagettivesi kiehumaan. Tämä on hyvin yksinkertaista: vettä kattilaan 1 litran verran ja hieman suolaa veden sekaan.


2. Silppua reippaasti sipulit, paprika ja herkkusienet (kaikki kannattaa leikellä kuvassa näkyvällä tavalla paitsi herkkusieni, josta onnistuneimmat palat saat lohkomalla herkkusienen ylösalaisin 4-6 kuuteen osaan.). Tämän jälkeen paista sipuleita pannulla noin 3-4 minuuttia pienessä margariini- tai kasvisrasvavalmistemäärässä.


 3. Kun sipuli on ruskistunut hellästi kuin suomalainen turisti Fuengirolan lämmössä, lisää joukkoon paprika. Hämmennä seosta noin 1-2 minuuttia (hellan lämpötila kannattaa pitää jo tässä vaiheessa 4-5 välimaastossa riippuen hellan tehokkuudesta) ja lisää sitten joukkoon viipaloidut herkkusienet. Tässä vaiheessa luultavasti myös pastavesi kiehuu hyvällä vauhdilla, joten on syytä lisätä joukkoon spagetti.



 4. Kun paprika, sipulit ja sienet ovat ruskistuneet keveästi ja keittiö on täyttynyt harmonisesta tuoksusta, lisää seoksen joukkoon tomaattimurska. Chef Pauli suosittelee myös lisäämään seoksen joukkoon noin puoli tomaattimurskapurkillista vettä seuraavaa ainesosaa varten. Sekoita tähänastinen bolognese tasaiseksi seokseksi.


 5. Kun seos on hieman tasaantunut, lisää sen joukkoon soijarouhe. Koska soijarouhe imee rutkasti nestettä valmistuessaan, on se syytä sekoittaa joukkon äärimmäisen hyvin! Älä siis säikähdä, mikäli aikasi ja bolognesesi rakenne muuttuu soijarouheen lisäämisen jälkeen. Mikäli seos maistuu tai tuntuu liian kuivalta, älä epäröi lisätä vettä. Muista myös lisätä mausteet!! Kuten aiemmin peräänkuulutin, on tärkeää että bolognese maustetaan hyvin ja perinpohjaisesti. Muista siis maistaa, lisätä mausteita ja maistaa uudelleen, jotta bolognesesi ei maistu ainoastaan kuivalta soijalta ja edulliselta tomaattimörskältä.

6. Jätä seos maustumaan ja hautumaan noin viideksi minuutiksi. Tarkista samalla että pasta on al dente (tarpeeksi kypsää). Valmis pasta on hyvä käyttää lävikön läpi ja maustaa parhaassa tapauksessa lorauksella oliiviöljyä.



7. Soijabolognesekastike täysjyvähyväspagetilla maistuu mainiolta esimerkiksi juustolla päällystetyn Reissumies-leivän kanssa.. Ruokajuomiksi kelpaavat erityisesti kylmä vesi, viski tai kaurajuoma. Kulturellit ihmiset voivat myös harrastaa syömisen lomassa lukemista; alokas Ahonen suosittelee esimerkiksi Tove Janssonin Muumit Rivieralla- sarjakuvaa.

Tapaamisiin jälleen ensi kertaan. Silloin valmistamme maukasta jälkiruokaa gluteenikoille.



1 kommentti:

  1. Oh! Tämä ohje kuulostaa suussa sulavalta! Tässä sisällytetään monet minun lempparit ruoka ainekset mikä saa plussaa entisestään! Ja tottakai myös tuo minun antama muumi sarjakuva saa pisteitä tältä fitness-ohjeita toivoneelta! 8D Kiitos taas ihanasta ohjeesta. :3 Täytyy kokeilla tätä joskus ehdottomasti! nomnom

    VastaaPoista