lauantai 31. tammikuuta 2015

Pollo con espinaca y champiñóns

Tervehdys.

Tammikuun päättymisen kunniaksi Pileppua Paulin tapaan tarjoilee tänään reseptin ruokaan, joka vaatii ainoastaan kärsivällisyyttä ja monipuolisia ravintoaineita. Mikäli työstätte tätä reseptiä lauanta-iltana, suosittelee kokkikokelaamme Iitu kiirehtimään suorinta tietä lähimpään Saleen, jotta saatte tarvitsemanne raaka-aineet hankittua säädylliseen aikaan. Teille, jotka ette Paulin tavoin ole erinomaisia espanjantuntijoita kerrottakoon, että tänään valmistamme kermaista pinaatti-herkkusienikanakastiketta riisillä höystettynä. Tähän maukkaaseen herkkuun tarvitsemme seuraavia ainesosia ja tarvikkeita:


300 grammaa maustamattomia kanasuikaleita. Hunajalla tai pippurilla marinoidut kanasuikaleet ovat turhuutta. Älkää suosiko niitä muutoin kuin vasta viimeisessä hengenhädässä tai köyhyydessä.

1 sipuli (kuvassa valmiiksi kuorittu yksilö.) Sipulissa on paljon terveellisiä ainesosia vaikka se hieman itkettääkin. Itse asiassa sipuliin tulisi siksi suhtautua kuin parisuhteeseen - rakkaudella, mutta ajoittain kyyneliä vuodattaen.

3 valkosipulin kynttä. Valkosipulien kuorimiseen tulisi suhtautua kuin avioliittoon: maistuu pahalta kuorineen, mutta sisältö voi paljastua elämän helmeksi.

noin 200 grammaa herkkusieniä, mahdollisimman puhtaita ja elinvoimaisia yksilöitä.

noin 150 grammaa hienonnettua pinaattia. HUOM! Hylätkää tässä reseptissä kaupan tuorepinaatti, ja käyttäkää pakasteversiota. Tuoreen pinaatin herkkä struktuuri ja tekstuuri kalpenevat, mikäli käytätte sitä tässä reseptissä.

2 dl ruokakermaa. Mikäli nautitte brassailusta tai laiskottelust, voitte käyttää myös valmiiksi maustettuja kermoja. Huomatkaa kuitenkin, että tässä reseptissä vahvat maut (sipuli, kana, pinaatti) voivat tyrmääntyä, mikäli sekoitatte joukkoon vääränlaista ruokakermaa. Täten Pauli suosittelee maustamatonta kermaa jonka avulla reseptin raikkaus ja ideaali maku pääsevät parhaiten oikeuksiinsa.

Mausteeksi 1/4 teelusikallista mustapippuria (kokkikokelas Ahosen kaapista oli mustapippuri lähtenyt lätkimään, joten hänen oli tyytyminen sitruunaversioon) ja ½ teelusikallista suolaa.

Lisukkeeksi 1,5 dl pitkäjyväistä riisiä.

Paistamiseen ensiluokkaista oliiviöljyä. Kokkikokelas Ahosen kaapista löytyi laadukasta basilikaoliiviöljyä, kiitos edellisviikkoisten konfirmaatiojuhlien.

Lisäksi tarvitset kaksi kasaria, kaksi kauhaa ja yhden leikkuulaudan sekä apukulhon ja veitsen.

Näin valmistat pollo con espinaca y champiñóns- kastikkeen riisillä:


1. Leikkele sipuli pieneksi silpuksi. Kuvassa kokkikokelaamme näyttää, miten sipulin pilkkominen onnistuu parhaiten. Muistakaa leikata sipuli samalla lailla sekä näin- että toisinpäin, jotta saatte aikaiseksi ihanteellisia, identtisiä sipulikuutioita.


 2. Sipulin silppuamisen jälkeen ruskista kana. Tämä ei muuten tarkoita sitä, että kana pitäis paahtaa tummanruskeaksi, vaan kanan paistamista vaaleanpunaisesta noin keskikellervän sävyiseksi. Muista tarkistaa myös maku - kanasi ei saa jäädä keskeltä raakalaismaisen vaaleanpunervaksi! Valmiiksi paistetun kanan voit maustaa suolalla ja pippurilla, ja kumota sen jälkeen pannulta johonkin järkevään ja sopivan kokoiseen säilytysastiaan. Älä missään nimessä heitä kanaa pois, paitsi jos onnistuit turmelemaan sen koostumuksen jollain käsittämättömällä tavalla.


3. Paahda sipulit (valko- ja perinteinen) samassa kasarissa säästääksesi tiskiä. Muista myös tässä vaiheessa laittaa riisivesi (3 dl) kiehumaan, jotta molemmat ruoka-annoksesi valmistuvat lähestulkoon samaan aikaan. Paahda sipuleita noin kaksi minuuttia niin, että keittiösi täyttyy maukkaasta sipulin tuoksusta.


4. Pilko herkkusienet pituussuunnassa palasiksi (tyyli vapaa), ja lisää ne tämän jälkeen sienten joukkoon. Anna ainesosien yhdentyä noin muutaman minuutin ajan, ja muista hämmentää aktiivisesti sekä kattilaa että aineksia. Pohjaanpalanut ruoka tuoksuu ja tuntuu yhtä pahalta kuin aviorikos kamelinomistajan pojan kanssa.


5. Lisää upealta tuoksuvan sieni-sipuli-seoksen joukkoon aiemmin paistettu kana. Anna näiden ainesten taas jonkin aikaa sekoittua keskenään kuin viinan ja energiajuoman teini-ikäisten mehubileissä ikään.

6. Hämmenettyäsi seosta melko lyhyen hetken (keskimääräinen suositus alá Pauli 30 sekuntia), lisää joukkoon pakastepinaatti. Anna pinaatin sulaa rauhassa häsmäkän joukkoon. Olethan muistanut myös huolehtia lisäkeriisisi tilasta?


7. Mikäli et ole, on tämä kohta omistettu sinulle. Lisää riisi nyt-jo-kiehuvan veden sekaan ja hämmennä sitä säännöllisin väliajoin noin seuraavat kymmenen minuuttia. Mikäli käytät tummaa riisiä, anna sen kiehua vähintään 20 minuuttia aika ajoin sekoittaen.


8. Riisin kiehuessa viimeistele kastike purkillisella vapaavalintaista ruokakermaa. Kuvasta näette, miten ruokakerma tulee oikeaoppisesti noruttaa kasariin siten, että kerma jakautuu seokseen tasaisesti. Sekoita kerma kastikkeeseen notkeasti ja anna tuotoksen hautua noin 3-5 minuuttia ennen tarjoilua.


9. Valmis kana-herkkusieni-pinaattikastike on maukasta ja erinomaista jo sellaisenaan, mutta halutessasi voit nauttia ruoan esimerkiksi tuorejuusto- ja/tai juustoruisleivän kera. Ruokajuomiksi kelpaavat erityisesti kylmä vesi, viski tai kaurajuoma.

Tapaamisiin jälleen ensi kertaan.

1 kommentti: