tiistai 13. tammikuuta 2015

Soijarouherisotto Paulin tapaan

Tervehdys.

Mikäli edellisviikkoinen lihamakaronilaatikko-ohje teki järisyttävän piikin teidän kotikokkien kukkaroihin, on tänään tarjolla ruokaohje johon jopa opiskelijalla (tai tässä tapauksessa työttömällä humanistilla) on rahaa! Tarkoituksena on työstää maukas, rapsakka ja ruskeasävyinen soijarouherisotto, johon tarvitset ainakin:


2 dl pitkäjyväistä riisiä. Myös valkoinen riisi käy, mutta pitkäjyväinen riisi on hieman terveellisempää ja eettisesti parempaa.

1,5 dl tumma soijarouhetta. Myös vaaleaa soijarouhetta voi käyttää, mikäli nauttii sen koostumuksesta, värisävystä tai yleisestä olemassaolosta enemmän.

4 Biona Pineapple Mini Rings- ananasrengasta. Myös tavallinen, viipaleiksi tai kuutioiksi pilkottu ananas käy. Tuore ananas soveltuu myös tähän ruokaan kuin monokkeli porvarimiehelle.

Noin 3 rkl paahdettua sipulirouhetta. Myös tavallinen, ruskistettu ja pilkottu sipuli käy tähän ruokaan, mutta kokkikokelas Ahonen oli liian rajoittunut harrastaakseen interaktiota sipulin ja kyynelkanavien kanssa.

1-2 rkl soijakastiketta, omien mieltymysten ja makunystyröiden mukaan.

Tämän lisäksi tarvitset:

Vesijohtovettä noin 7 dl.
Paistinlastan
Kauhan
Paistinpannun
(Toimivan) lieden

Miten valmistat soijarouherisoton Paulin tapaan?

1. Mittaa paistinpannulle 5 dl vettä. Yleensähän riisi keitetään kattilassa, mutta säästääksesi vettä ja ympäristöä sekä käsiäsi tiskaamisen vaivalta on hyvä keittää ja paistaa kaikki ainesosat samassa paikassa, jos universumi ja keittiösi sen sallii. Kun vesi kiehuu, mittaa joukkoon noin 2 dl riisiä. Anna riisin kiehua vakaalla lämmöllä (säädä hella numeron 5 kohdalle) noin 8 minuuttia, jotta riisistäsi tulee täydellistä. Muista lisätä myös hippusellinen suolaa, jotta riisi ei maistu ainoastaan kolmansien maiden ahdingolle.



2. Odottaessasi että riisi kiehuu, voit esivalmistella ananaksen. Jos hallussasi on kokonainen ananas, toimi esimerkiksi Internetistä löytyvien ohjeiden mukaisesti. Mikäli käytät terveellisen, maukkaan ja herkullisen ananaksen sijaan purkitettua ananasta (kuten kokkikokelaamme Ahonen), pilko se sieviksi ja eteerisiksi paloiksi. Mikäli olet sitä mieltä että ananas soveltuu ainoastaan jälkiruokiin, voit olla houkka ja korvata sen esimerkiksi omenalla, päärynällä tai vapaavalintaisella juustolla.

3. Kun riisi on kiehunut lähes kypsäksi, lisää sen joukkoon noin 2 dl vettä ja 1,5 desilitraa soijarouhetta. Tässä vaiheessa sekoittaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta kaksi herkkää ruoka-ainesta löytävät yhteisen harmonian ja sitoutuvat toisiinsa kuin rakastavaiset papin aamenen jälkeen! Pidä tämä mielessäsi samalla, kun hämmennät seosta. Kun soija-riisi-seos tuntuu tekstuurisesti hyvältä, voit lisätä joukkoon mieleisesi ananaspalat. MIKÄLI käytät risoton tekoon tavallista sipulisilppua paahdetun sijaan, on se hyvätä seokseen noin 2-3 minuuttia ennen ananasten lisäämistä.


4. Ananaksen ideaalein paistumisaste löytyy parhaiten, kun häkellät seosta noin 2-3 minuuttia. Lisää tämän jälkeen hellin sormin, joko sormituntumalla tai lusikalla mitattuna paahdettu sipulirouhe.


5. Kun olet hämmentänyt seosta pienellä lämmöllä (numerolla 2-3) muutaman sekunnin, voit halutessasi lisätä joukkoon P.S.A:n, eli Paulin Salaisen Aineosan. Tämä salainen aineosa maksaa kaupan kylmähyllyssä noin 1,95 €/500 grammaa, joten kyseessä ei ole mikään järkyttävän salainen luksusherkku, vaan:

(Pauli suosittelee tässä reseptissä käyttämään noin 50-75 grammaa voita omasta mausta ja mieltymyksistä riippumatta. Voin maku tekee ruoasta täyteläisempää ja tuo sen syvimmän, pikantin tekstuurin todella esiin.)

6. Mikäli jääkaapistasi ei löydy P.S.A:ta, marssi heti tämän reseptin luettuasi noutamaan sitä lähimmästä päivittäistavarakaupasta. Mikäli kokkauksesi on kuitenkin edelleen kesken, voit heittää joukkoon muutaman ruokalusikallisen soijakastiketta ja jättää valmiin risoton kannen alle siksi aikaa (ilman lämpöasteita!), että noudat voinokareesi lähikaupasta.

7. Soijarouherisoton kruunaa esimerkiksi raejuusto ja raikas salaatti. Kokkikokelas Ahosen salaatit olivat läjähtäneet melko mielenkiintoiseen kuosiin, joten tällä erää vihannesten määrä jäi melko heiveröiseksi. Ruokajuomaksi kelpaavat erityisesti kylmä vesi, viski tai kaurajuoma.

Tapaamisiin jälleen ensi kertaan.

1 kommentti:

  1. tää o aika fitness! soijan tai jauhelihan kaa, kumpiki käy. 8D hyvältä näyttää tääki

    VastaaPoista